Työohje kuitutapeteille

(Pip Studio/Rice)


Tarkista, että kaikissa tapettirullissa on sama sarja/painosnumero, oikea värisävy ja ettei vuodissa ole virheitä. Virheistä ei voi reklamoida tapetoinnin jälkeen. Tarkista kuviosovitus huolella ennen vuotien leikkaamista rullasta. Talleta etiketit rullista mahdollisia lisätilauksia tai reklamaatiotilanteita varten.

Huolehdi, että tapetoitava pinta on siisti, pölytön ja tapetointiin soveltuva. Vältä vetoa ja sulje mahdolliset ilmastointilaitteet tapetoitavassa tilassa. Tummissa tapeteissa on suositeltavaa pohjamaalata seinä tapetin sävyiseksi. Kuitutapetteja käytettäessä on hyvä kiinnittää huomiota myös pohjamaalin valintaan. Käytä tehtaiden suosittelemia oikeita pohjamaaleja, jotta maali ei kuitutapettiliisterin vaikutuksesta sula alustassa ja mahdollisesti aiheuta virheellistä lopputulosta.

Levitä kuitutapeteille tarkoitettua (non-woven) liisteriä huolellisesti seinälle telalla noin 1,5 m leveydelle kerrallaan. Muista sekoittaa liisteri huolellisesti ennen työn aloitusta. Ahtaampiin paikkoihin voit levittää liisterin pensselillä. Voit myös levittää liisterin suoraan tapetin takapinnalle ilman erillistä vettymisaikaa.

Kiinnitä vuota seinälle ja jätä muutama sentti työskentelyvaraa yläpäähän seinää. Tarkista, että tapetti on pystysuorassa. Tasoita tapettiharjalla keskeltä sivulle suuntautuvin vedoin ja leikkaa vuodan ala- ja yläreunat puhtaiksi. Kiinnitä seuraava vuota puskusaumaan edellisen kanssa. Puskusauma tarkoittaa sitä, että tapettivuota laitetaan puskemaan vasten edellistä vuotaa ilman minkäänlaista päällekkäisyyttä. Tapetoituasi pari metriä, tarkista, että tapettipinta on tasavärinen ja virheetön. Kun tulet nurkkaan, halkaise vuota niin, että se menee nurkan yli noin kaksi senttimetriä. Jatka kiinnittämällä vuodan toinen pala limisaumaan edellisen kanssa levittämällä liisteriä edellisen vuodan alle jäävään reunaan. Nurkkaa ei saa tapetoida täydellä vuodalla. Tapetti suoristuu kuivuessaan  ja se voi revetä nurkasta, jos käytetään täyttä vuotaa.

Pyyhi kaikki mahdolliset liisteritahrat heti pois kostealla, puhtaalla ja pehmeällä kankaalla. Osasta tapeteista irtoaa pyyhittäessä väri/helmiäispölyä, mikä ei kuitenkaan muuta tapetin sävyä. Vältä hankaamista.

Jos havaitset rullia avatessa tai työn aikana tapetissa virheitä, keskeytä työ ja ota yhteys myyjään. Mikäli jatkat työtä virheistä huolimatta, hyväksyt samalla tuotteen laadun, eikä siitä voi enää reklamoida. Jos tapettiin tulee kuplia, saumat jäävät auki tai tapetti irtoaa seinästä, ei kyseessä ole tapettivirhe. Edellä mainitut ongelmat johtuvat virheellisestä kiinnityksestä, kiinnitysaineesta, alustasta/pohjamaalista tai epäsuotuisista työolosuhteista.

Liisterisuositus: Kuitutapeteille tarkoitetut liisterit.